האם ניתן לבטל כתב אישום וכיצד עושים זאת?

הרבה פעמים אנחנו נחשפים בתקשורת להגשת כתב אישום כנגד חשודים בעבירות מסוימות, בתחומים שמעוררים עניין וסערה. אך לא תמיד אנחנו מודעים לעובדה שלא כל כתב אישום המוגש לבית המשפט או שיש כוונה להגיש אותו, אך מוגש בסופו של דבר ומתורגם למשפט בפועל. ישנם מקרים בהם מצליחים עורכי הדין בתיק להביא לביטולו ומונעים מהקליינטים שלהם לעמוד למשפט.

 

מה זה ביטול כתב אישום?

כתב אישום הוא מסמך המוגש לבית המשפט ובו מוצגות העבירות אשר לטענת הפרקליטות הנאשמים בתיק ביצעו ועל כן יש להעמיד אותם למשפט, בסופו יוחלט האם אכן ביצעו את העבירות ואיזה עונש מגיע להם על פי החוק.

ביטול כתב אישום הוא מצב בו שיכול לקרות בשתי סיטואציות:

סיטואציה ראשונה, הפרקליטות יכולה לחזור בה ולהחליט שהיא לא מגישה כתב אישום ומוותרת על האפשרות להעמיד למשפט את הנאשמים.

סיטואציה שנייה, בית המשפט מחליט לבטל את כתב האישום בטענות שונות.

חשוד להדגיש, לא מדובר במקרים שכיחים למדי, אך הם אפשריים. בוודאי המקרה בו הפרקליטות מחליטה לא להגיש כתב אישום ומבקשת לבטל אותו. זה אפשרי אם יש לנאשמים עורכי דין טובים שיודעים להציג את הטיעונים שלהם, לספק הוכחות וראיות לכך שהם חפים מפשע או שאין להם שום חלק בתיק וכן אם הם יודעים לנהל משא ומתן במטרה לבטל את כתב האישום לגמרי או על ידי הסכמה להסדרים אחרים.

 

איך ניתן לבטל כתב אישום

בשביל לבטל כתב אישום, כאמור, יש צורך שהפרקליטות תחזור בה מהגשתו או שבית המשפט יחליט על כך.

ביטול כתב אישום על ידי הפרקליטות אפשרי אם היא השתכנעה שאין בתיק ממש, הראיות אינן חזקות או להבדיל, הן מלמדות על חפותו של הנאשם. הליך הביטול יכול להתבצע לפני הגשתו בעת שימוע שנערך לחשודים. בהליך זה עורך דינו של החשוד מביא את טיעוניו ואם יש באפשרותו, אז הוא מציג הוכחות וטענות שסותרות את כתב האישום.

אופציה אחרת, שהפרקליטות תבקש לבטל את התיק אם מרגע הגשתו עד לתחילת המשפט או בשלבים מאוחרים יותר, מתגלים ראיות חדשות, עדויות ופרטים נוספים המוכיחים מעל כל ספק שהנאשם חף מפשע ואין סיבה שיעמוד למשפט.

ביטול כתב אישום על ידי בית המשפט ייעשה במידה והשופטים יקבלו את טענת הסנגור להגנה מפני הצדק. גם במקרה שהפרקליטות מתנגדת לכך. הגנה מפני הצדק הן טענות שיכולים הסנגורים לעלות בבית משפט ולטעון בשמה לביטול כתב האישום או חלקים ממנו. טענה זו אומרת שהפרקליטות נקטה באכיפה בררנית, השתמשה בגורם שהדיח את הנאשם לביצוע עבירה או הקשתה עליו להגן על עצמו בגלל התנהלות רשלנית ולקויה.

במידה ובית המשפט יקבל את טענות הסנגור, יכול השופט לקבוע שכתב האישום בטל או לפחות חלקים ממנו.

גפת עץ המוחזקת על ידי שופטת

תוכן עניינים
אהבתם את מה שקראתם ? ספרו לחברים
כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
עריכת דין
הפרות נשק בצבא: מהי האכיפה המשפטית?

במדינת ישראל קיים חוק גיוס חובה. משמעות החוק היא שבגיל 18 כל צעיר וצעירה בישראל מחויבים להתגייס לצבא ההגנה לישראל. חלק מהשירות, עבור רבים מהצעירים הישראליים, כולל שימוש בנשק צבאי.

עורך דין יושב עם פטיש
עריכת דין
מה תפקידו של עורך דין בפתרון סכסוכי שכנים?

סכסוכי שכנים הם תופעה נפוצה שעלולה לגרום למתח ולחוסר נוחות בחיי היומיום. במקרים אלו, עורך דין המתמחה בתחום סכסוכי שכנים יכול לסייע בפתרון המחלוקות בצורה מקצועית וחוקית. מאמר זה יבחן

מושג לשון הרע
עריכת דין
מה ההבדל בין הוצאת דיבה ללשון הרע?

הבנת המונחים: הוצאת דיבה ולשון הרע אחד הנושאים המשפטיים המורכבים ביותר בתחום המשפט האזרחי והפלילי הוא הפגיעה בשם הטוב של אדם או ארגון. רבים משתמשים במונחים "הוצאת דיבה" ו"לשון הרע"