כל אזרח בישראל מעל גיל 18 חייב לשלם תשלום חודשי למוסד לביטוח לאומי.
לרוב, כאשר אדם עובד כשכיר, התשלום לביטוח הלאומי ינוכה באופן אוטומטי מהמשכורת.
עם זאת, במקרים בהם הדבר לא נעשה או במצבים בהם האדם עובד כעצמאי או אינו עובד, יכול להיווצר חוב לביטוח הלאומי.
את החוב יש לשלם בהקדם או אם המצב מאפשר – לפנות להליך של מחיקת חובות לביטוח הלאומי.
איך זה עובד? על כך בכתבה הבאה.
חוב לביטוח לאומי – איך החוב נוצר
ראשית, אחד התנאים החשובים לפני שניגשים לתהליך של מחיקת חובות לביטוח לאומי (או יותר נכון לומר, הסדר חוב), יש צורך להבין איך נוצר החוב. לרוב, ברגע שהמוסד לביטוח לאומי יזהה הפסקה בתשלומים הוא יעביר הודעה לאותו אדם ויבקש ממנו להסדיר את חובו. ישנם מקרים בהם החוב נוצר בתום לב מסיבות שונות כמו טעות בדיווח מצד המעסיק או רישום לא נכון של העובד ולרוב חובות כאלו לא יצטברו לסכומים גדולים אם יטופלו בהקדם. עם זאת, התעלמות מהודעות הביטוח הלאומי או בחירה מכוונת להימנע מתשלומים שונים תוביל לגדילה מהירה של החוב בעקבות ריביות וקנסות שונות ותקשה על החייב להעמיד טיעונים טובים בוועדה למחיקת החובות. על כן, לפני בחירה באפיק טיפול מסוים כדאי להתייעץ עם עורך דין חובות אשר יוכל לבחון את מצבכם, להמליץ לכם על דרך הפעולה המתאימה וכן ללוות אתכם בתהליך במידת הצורך.
איך אפשר למחוק חוב בביטוח הלאומי?
כפי שצוין, לא מדובר ממש במחיקה של החוב אלא בתהליך של הסדר חוב מול המוסד לביטוח לאומי. כחלק מההסדר, ניתן במקרים מסוימים להקטין את סכום התשלום בהתאם לנסיבות השונות בגינן נוצר החוב. כך או אחרת, על מנת להגיע למשא ומתן עם המוסד לביטוח הלאומי לגבי הסדר החוב יש להגיש בקשה מסודרת עם כל המסמכים והנימוקים המתאימים אל הועדה לבחינת חובות של המוסד לביטוח הלאומי. הוועדה תבחן את הבקשה ובמידת הצורך היא יכולה גם לזמן את המבקש להופיע בוועדה ולהציג את טיעוניו בפניה. הועדה יכולה לפרוס את החוב עבור החייב וכן לבטל קנסות וריביות שהחוב צבר על פי שיקול דעתה. כמו כן, הועדה יכולה כמובן גם שלא לקבל את הבקשה ולחייב את המבקש לשלם את כל התשלומים כפי שהוא נדרש. במקרים כאלו, ניתן לערער על החלטת הועדה ובכך להעביר את הטיפול לבית הדין לעבודה.
מה עוד כדאי לדעת על מחיקת חובות בביטוח הלאומי?
כמו במקרים רבים אחרים של התמודדות עם גופים בירוקרטיים גדולים ומורכבים, גם כאשר מעוניינים לפעול מול הביטוח הלאומי כדאי לעשות זאת בליווי ובייעוץ של עורך דין מומחה. הסיכוי של הבקשה לביטול החובות להתקבל בוועדה לבחינת חובות של הביטוח הלאומי תלוי מאוד באופן ניסוח הבקשה ובצירוף המסמכים בצורה המשפטית הנכונה. הגשת הבקשה בסיוע של עורך דין תגדיל את סיכויי ההצלחה שלכם.