תביעה ייצוגית נגד חברה ב-3 צעדים פשוטים

תביעות אזרחיות הן בדרך כלל תביעות שמוגשות על ידי תובע אחד או מספר קטן של תובעים  בגין עוולה אזרחית או הפרה חוזית כנגד נתבע אחד או מספר קטן של נתבעים. במקרים מסוימים יש צורך להגיש תביעה בשמם של מאות, אלפים ולפעמים אף עשרות אלפי תובעים בבת אחת. תביעות אלה נקראות תביעות ייצוגיות ובהן נעסוק במאמר שלפניכם

 

מהן תביעות ייצוגיות ומתי מגישים אותן?

תביעות ייצוגיות הן סוג של תביעה אשר מוגשת כנגד גוף גדול שפגע במספר גדול של אנשים בצורה זהה. בדרך כלל תביעות אלה עוסקות בנזקים קטנים לכל תובע, אבל במצטבר הנזק הוא גדול ואפשר לתבוע בגינו. אפשר להגיש תביעות ייצוגיות נגד חברות, תאגידים, גופים ממשלתיים, בנקים, חברות ביטוח, גופי שלטון מקומי כמו עיריות ועוד. הגשת תביעת ייצוגית אינה דומה בדיוק להגשת תביעות אזרחיות אחרות. להלן נפרט על 3 שלבים של הגשת תביעה ייצוגית.

 

1 – איסוף של מספר תובעים גדול שנפגעו בידי הגורם הנתבע

השלב הראשון של הגשת התביעה הייצוגית הוא איסוף של נפגעים רבים שכולם נפגעו מאותו הגוף, בפגיעות שניתן להגיש בגינן תביעה אחת בלבד. לאחר מכן יש לבדוק שתביעה דומה לתביעה הייצוגית שאותה מגישים, לא הוגשה בעבר ושכבר נקבע בגינה פסק דין. לאחר מכן יש לברר האם ההגשה של התביעה הייצוגית היא מוצדקת, כלומר מספר התיקים שיהיה צורך לנהל בגינה הוא גבוה בצורה בלתי ישימה מבחינת מערכת המשפט. כבר בשלב הזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין שיש לו מומחיות בתביעות ייצוגיות.

 

2 – הגשת תביעה וצירוף בקשה לאישור תביעה ייצוגית

לאחר איסוף כל הנתונים, הראיות ובניית תיק התביעה – יש לפנות לבית המשפט לשם הגשת תביעה אזרחית בצירוף של בקשה לאישור של תביעה ייצוגית. בניגוד לתביעות אזרחיות רגילות בהן הגשת התביעה היא גם התחלת המשפט עצמו, בתביעה ייצוגית יש צורך להגיש בקשה לאישור התביעה הייצוגית, ורק לאחר האישור שלה בידי בית המשפט, יחל הדיון האמיתי בתביעה הייצוגית. בית המשפט בודק קריטריונים שונים ובהתאם להם מקבל החלטה האם לאשר או לדחות את התביעה הייצוגית.

 

3 – ניהול התביעה בבית המשפט

לאחר שאושרה התביעה הייצוגית, יש לנהל את התיק בבית המשפט. תוצאות של משפט זה יכולות להיות פסק דין לטובת צד זה או אחר, פשרה או סילוק של התביעה על ידי התובעים. בדרך כלל מסתיימים תיקים אלה בפשרה או בסילוק התביעה. פשרה מקובלת במקרים שבהם הצדדים מאמינים כי המשפט ייטה לטובת התובע ואילו סילוק מקובל במקרה ההפוך.

 

תביעה ייצוגית, 3 שלבי התביעה – סיכום

תביעה ייצוגית מוגשת כנגד גוף או תאגיד שגרם לפגיעה בקבוצה גדולה של אנשים, שאין אפשרות וטעם שיתבעו אותו כל אחד בנפרד. בניית תיק התביעה ואיסוף תובעים, בקשה ואישור מבית המשפט על תביעה ייצוגית וניהול התיק בבית המשפט – אלו הם 3 השלבים של כל תביעה ייצוגית.

תביעה משפטית

תוכן עניינים
אהבתם את מה שקראתם ? ספרו לחברים
כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
זוג במשבר
עריכת דין
האם הסכם גישור תקף מבחינה משפטית?

ההחלטה להתגרש אף פעם לא פשוטה ולכן אנחנו יכולים להבין מדוע אתם נרגשים ונסערים. בוודאי יצא לכם לשמוע על האפשרות של גישור, ואם יש לכם כמה שאלות בנושא, כדאי שתעיינו